13 december 2010

SLUTSPURTEN

Idag är det måndag och första dagen på sista veckan innan jul. Allt som allt har jag 3 veckor kvar på hela min utbildning och det känns jätte konstigt. Ska bli trist att lämna alla fina människor bakom sig samtidigt som det ska bli skönt att få komma hem och inte behöva åka 47 mil fram och tillbaka hela tiden för det har slitit på mig väldigt mycket.

Dagens träningspass fick bli i form av Tabata både i uppvärmningen och styrketräningen.
Det är en träningsform som jag tycker är riktigt rolig och det gör att man håller pulsen uppe under hela passet. Man kan använda det både  till exempel rodd och styrketräning. För att det ska bli lättare att förstå förklaras det bättre nedan.
Tabata är ett program som består av 20 sekunder aktivitet och 10 sekunder vila genomfört 8 varv. Det blir alltså ett pass på fyra minuter. Vid t.ex. de klassiska 15x15 intervallerna (15 sek aktiv, 15 sek vila) så ska du springa lika långt på alla de aktiva faserna. Detta är inte fallet med tabataintervaller. Vid varje aktiv fas så ska man ta ut sig så mycket som möjligt. Detta innebär att om du genomför tabataintervaller på en cykel så ska du cykla så långt som möjligt varje gång. Troligtvis innebär detta att din första aktiva fas kommer vara mycket längre (sträcka) än din sista. Detta program testades och utvecklades av Dr. Izumi Tabata och hans kolleger på National Institute of Fitness and Sports i Tokyo. Nedan är ett uttdrag från studien:I studien användes en mekanisk motionscykel, men detta program kan användas vid löpning, rodd, hopprep, cirkelträning och nästan alla annaning fysisk träning. Jag lovar dig att, om du testar tabataintervaller, och ger 100% på varje aktiv fas, så kommer du förvånas över hur intensiv ett fyra minuter långt träningspass kan kännas. Vad det gäller studien så visade den att, efter 6 veckor av träning, noterades en 28 %-ig ökning av den anearobiska kapaciteten och en ökning av Vo2Max (syreupptagningsförmåga. Det, som vi i allmänt tal kallar för kondition, mäts i Vo2Max) med 14 %. Dessa ökningar skedde i redan vältränade idrottare. Många tester genomförs på otränade människor, men det intressanta med tabata-studien är att den visade positiva förändringar i vältränade individer Tänk då vad den kan göra på ovältränade människor.


Tack för mig tjohej

Inga kommentarer: